Як саме буде організовуватися система вентиляції в пекарні, багато в чому залежить від типу приміщення. Головним завданням в будь-якому випадку буде усунення перегрітого повітря і підтримання комфортної температури. Однак те, як саме вона буде вирішуватися, визначається розмірами пекарні і тим, як використовуються окремі приміщення.
Вентиляція в Кафе-Пекарні
Якщо мова йде про невелику булочну або кафе, при якому є приміщення для готування, і яке необхідно забезпечити достатнім повітрообміном в зоні, де знаходяться відвідувачі, і там, де відбувається приготування страв. Для першої з них мінімально допустимим є одноразовий повітрообмін. Також можна виконати розрахунки, виходячи з числа відвідувачів та персоналу: вважається, що для дихання необхідно сорок кубометрів повітря в годину на 1 людину. В результаті зазвичай виходить повітрообмін в діапазоні від одно до п'ятикратного.
Для зони пекарні характерно високе споживання електроенергії та активне виділення тепла. Отже, основним завданням вентиляції пекарні стане відведення тепла від духових шаф, плит та іншого кухонного устаткування. Оскільки приміщення має невелику площу, повітрообмін повинен бути досить інтенсивним - в окремих випадках він може доходити до сорока разів - наприклад, в кафе з великою кількістю відвідувачів. У невеликих закладах досить буде облаштування витяжки для пекарні в вигляді витяжного накриття.
Тим не менш, у багатьох випадках рекомендується обладнати і механічну вентиляцію з можливістю регулювати температуру. Тоді взимку морозне повітря, що надходить з вулиці, можна буде підігрівати. Можливо, знадобиться і установка фільтра, щоб дотримуватися вимог до приміщень, де готується їжа: потрібно, щоб вступник в них повітря очищався від пилу і інших забруднень.
Вентиляція Пекарні-Цеху
Більш складну задачу представляє собою облаштування вентиляції в пекарні, якщо мова йде не про невеликі заклади, де приміщення для готування поєднане з зоною для відвідувачів, а про промислове виробництво. Тут не обійтися без розробки проекту з урахуванням особливостей конкретного підприємства. Щоб зрозуміти, яке вентиляційне обладнання необхідне і як його оптимально розташувати. Буде потрібно розібратися в особливостях технологічних процесів, наприклад, зрозуміти, де розташовані плити і печі, що виділяють найбільшу кількість тепла, де зона для мийки, а де знаходиться склад готової продукції.
Для кожного цеху оцінку навантаження по виділенню тепла потрібно проводити окремо: наприклад, там, де замішують тісто, вона буде менше, ніж в цеху, де безпосередньо здійснюється випічка. Вентиляція кондитерського цеху може відрізнятися від того, де випікають хліб.
Особливу увагу потрібно приділити приміщенням, що використовуються для зберігання борошна: якщо в них не підтримувати встановлені нормативами умови, вони можуть виявитися вибухонебезпечними.
Як і в разі невеликого закладу, головним завданням вентиляції для пекарні залишається відведення тепла.
- Влітку досить забезпечити видалення з приміщення перегрітого повітря. В умовах нашого клімату, навіть в південних регіонах, кондиціювання в виробничих приміщеннях пекарні не використовується. Для дотримання санітарних норм досить, щоб температура в них залишалася приблизно на тому ж рівні, що і вулична.
- Взимку вентиляція в пекарні буде працювати в дещо іншому режимі: вигідніше не просто викидати на вулицю гаряче повітря, а направляти його в теплообмінник, де він буде використовуватися для підігріву повітряного потоку, що надходить ззовні. Механічна припливна вентиляція при цьому повинна не тільки забезпечувати повітрообмін, але і приводити повітря до оптимальних параметрів - очищати його від пилу і прогрівати до потрібної температури.
Звернувшись до нас, ви зможете придбати сучасне вентиляційне обладнання, яке дозволить зберігати комфортні умови в приміщеннях в будь-який час року. При цьому ціна на витяжку для пекарні може виявитися нижче, ніж у інших постачальників. Великий досвід роботи дозволяє нам справлятися з проектами різного масштабу - від кафе-булочної до промислової пекарні з декількох цехів.
Зателефонуйте нам сьогоді й наші фахівці допоможуть підібрати і змонтувати обладнання для пекарні, оптимальне по співвідношенню ціни і технічних характеристик.
Немає коментарів