UA

RU

Для нормальної роботи закладу громадського харчування необхідно забезпечувати в ньому обстановку, комфортну і для відвідувачів, і для співробітників. А це неможливо без ефективно працюючої вентиляційної системи. Необхідними умовами цього комфорту є свіже повітря, підтримання в приміщенні нормальної температури і вологості, видалення різких запахів. Для цього вентиляція повинна бути спроектована в відповідності з діючими санітарними нормами. При розробці проекту вентіляції та кондиціювання повинні враховуватися площа закладу, а також його особливості - в барі, їдальні, ресторані або кав'ярні завдання вентиляційної системи будуть дещо відрізнятися.

Вентиляція в Закладах Громадського Харчування

Вентиляція гарячого цеху

Головний принцип облаштування вентиляції в закладах громадського харчування - відділення гарячого цеху, де готують їжу, від інших приміщень. Умови в них сильно відрізняються, а значить, і системи повітрообміну повинні бути роздільними - інакше гаряче повітря і різкі запахи будуть потрапляти в зал для відвідувачів. Як правило, на кухні монтують вентиляцію витяжного типу. Над усіма поверхнями для приготування їжі, печами та іншою кухонною технікою, яка стає джерелом запаху і високої температури, встановлюють витяжні парасолі. Вони захоплюють продукти горіння, частки жиру і вологи, не даючи їм поширюватися по приміщенню.

До вентиляційній системі для гарячого цеху громадського харчування пред'являються високі вимоги, адже вона повинна функціонувати в умовах високої температури і вологості. Крім того, в ній встановлюються жироуловлювачі, які затримують великі частки, не даючи їм засмічувати трубопроводи.

Система повинна монтуватися таким чином, щоб було зручно проводити її регулярне обслуговування, чистити або замінювати фільтри.

Таким чином, вентиляція в закладі громадського харчування вирішує одночасно кілька завдань:

  • Відводить надлишки тепла;
  • Видаляє різкі запахи, не дає їм потрапляти в зал для відвідувачів;
  • Допомагає підтримувати комфортну температуру в будь-який час року;
  • Забезпечує надходження в усі приміщення свіжого повітря.

Характеристики вентиляційної системи

Важливо, щоб вентиляційна система розроблялася з урахуванням особливостей конкретного приміщення. Вона повинна добре вписуватися в інтер'єр, бути зручною в обслуговуванні і успішно справлятися з навантаженням.

При розробці проекту беруть до уваги такі фактори:

  • площа закладу і його розташування (в житловій будівлі або в окремої будівлі);
  • кількість приміщень, їх розташування і призначення;
  • кількість співробітників;
  • місткість залу, очікувана кількість відвідувачів за годину;
  • можливий діапазон температур та інші особливості місцевого клімату.

Найпродуктивніше розробляти вентиляцію для закладу громадського харчування в комплексі з іншими інженерними системами, зокрема, з кондиціонуванням та опаленням. Це дозволяє найбільш ефективно створювати в приміщеннях потрібний мікроклімат.

Помилки при проектуванні вентиляції

Спроби самостійно розібратися з облаштуванням вентиляції для громадського харчування з великою ймовірністю обернуться додатковими витратами на усунення помилок, допущених при проектуванні. Нерідко власники закладів громадського харчування, намагаючись заощадити, об'єднують вентиляційні системи декількох приміщень. В результаті в банкетний зал або гардеробну можуть потрапляти запахи з гарячого цеху або навіть із санвузла. Щоб таких проблем не виникало, вентиляційні системи в приміщеннях з різними функціями повинні залишатися автономними.

Ще одна часта помилка - заниження необхідних обсягів повітря при розрахунку. Вона може виникати через невірні розрахунків (наприклад, неправильної оцінки відвідуваності закладу), так і через бажання заощадити, встановивши менш потужне обладнання. Слід розуміти, що в довгостроковій перспективі таке рішення себе не виправдає: якщо вентиляція не буде справлятися зі своїми функціями, заклад чекають збитки, оскільки відвідувачі не будуть відчувати себе в ньому комфортно.

Тому проектуванням вентиляційної системи для громадського харчування повинні займатися професіонали. Вони зможуть підібрати обладнання, яке відповідає потребам конкретного закладу, і знайдуть технічні рішення, які оптимально впишуться в ваш бюджет.

Фахівці компанії Карно професійно і в строк створять індивідуальний проект вентиляції, доставлять обладнання і проведуть монтаж для вашого підприємства, а так само проконсультують на рахунок правильного використання та обслуговування вентиляційної системи. Зв'яжіться з нами по телефону (044) 222 56 56 або залиште заявку на зворотний дзвінок!
  • Додав :
  • 2020-10-12
  • Категорія: Вентиляція
  • Коментарі: 0

Замовте розрахунок

або задайте питання по вашому об'єкту досвідченим фахівцям прямо зараз

Коментарі: 0

Немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені*