Виробництво вина має давні традиції. У невеликих масштабах, для власного побутового застосування, воно не вимагає спеціальних умов - більшість операцій з обробки винограду можуть виконуватися на вулиці, а для зберігання і витримки вина досить звичайного підвалу. Зовсім інша ситуація виникає, коли мова йде про промислових масштабах. У цьому випадку виділяються окремі технологічні етапи, кожен з яких пов'язаний зі специфічними вимогами до вентиляції виноробні.
Розглянемо докладніше, як функціонує вентиляція на різних етапах цього процесу.
Вентиляція в цеху бродіння
При бродінні виділяється небезпечний для людини вуглекислий газ, тому цех, де знаходяться чани, потрібно в обов'язковому порядку провітрювати. Вимоги до провітрювання обумовлені тим, що вуглекислий газ важчий за повітря і тому опускається вниз. Отже, дві третини вентиляції повинні забезпечуватися з нижньої зони приміщення і одна третина - з верхньої зони. Вуглекислий газ буде накопичуватися у статі, і потрібно своєчасно видаляти його, щоб не виникало небезпеки для знаходяться в цеху працівників.
Крім того, вентиляція цеху виробництва вина повинна сприяти підтримці режиму температури і вологості, оскільки бродіння відбувається тільки за певних умов - якщо їх не дотримати, виробничий процес буде порушений. Правильна вентиляційна система для виноробного цеху дозволяє коригувати умови в залежності від змін погоди, забезпечуючи додатковий нагрів або охолодження повітря.
Для складів необхідний мінімум одноразовий повітрообмін. При цьому в виноробному цеху повинен бути передбачений і аварійний режим, в якому вентиляція буде більш інтенсивна. Для цього в нижній частині приміщення монтується датчик вуглекислого газу, і при перевищенні безпечної концентрації повітрообмін буде посилено до максимального.
Проектування вентиляції виноробні
У виноробному цеху може виконуватися велика кількість технологічних операцій - від бродіння вина до підготовки тари і розливу по пляшках. Таким чином, він стає багатофункціональним приміщенням, і це повинно враховуватися при проектуванні вентиляційної системи. Необхідні і природне вентилювання через отвори в стінах і витяжні канали на даху, і механічна вентиляція для посиленого очищення повітря від шкідливих речовин. Остання може мати кілька режимів роботи з більш інтенсивним повітрообміном при бродінні і легшим при інших технологічних процесах. Така вентиляційна система дозволяє уникнути зайвих витрат, оскільки її функціонуванням можна керувати вручну або автоматично в залежності від того, як цех використовується в даний момент. Окремо слід подумати і про вентиляцію винного льоху, в якому потрібно підтримувати певний температурно-вологісний режим.
Проектування вентиляції виноробного підприємства повинно виконуватися з урахуванням масштабу виробництва, місцевих особливостей клімату, специфіки приміщення, в якому будуть виконуватися описані вище технологічні операції. Звернувшись до нас у компанію Карно, ви зможете замовити індивідуальний проект вентиляції виноробні, а також придбати сучасне обладнання для його реалізації.