UA

RU

До недавнього часу темі, присвяченій системам вентиляції кухонь промислового призначення, приділялася не дуже багато уваги. Однак в останні роки ця тема стала розвиватися, і в першу чергу - з точки зору комплексних досліджень і введення спеціальних стандартів.

Дана стаття присвячена проблемам, які виникають в процесі проектування, монтажу та обслуговування систем вентиляції кухонь промислового призначення такіх як кухні в кафе, ресторані, пекарні тощо.

Вступ

Головною особливістю, що відрізняє вентиляцію кухні від вентиляції, наприклад, офісного приміщення, є необхідність не тільки створення комфорту за допомогою вентилювання повітря приміщення, але також видалення різних забруднюючих речовин і запахів, що виникають в процесі приготування їжі. Дана особливість зближує вентиляцію кухонь з промислової вентиляцією. З цієї точки зору витяжні парасолі є центральною ланкою в системі вентиляції приміщень кухні.

Вентиляція кухні розглядається як система, що складається з місцевих витяжних систем за допомогою парасольок і загально обмінна систем подачі та відведення.

Вентиляція кухні

Необхідність місцевої витяжки в кухні

Як відомо, процес приготування їжі супроводжується поширенням заходів, яке відбувається, в першу чергу, за рахунок потоків теплоти від поверхні, на якій готується їжа. У цих повітряних потоках є також залишки водяної пари, частинок і парів масла, кіптяви. Крім цього, відбувається змішування газів, що видаляються, таких як оксид вуглецю (чадний газ) і вуглекислий газ, з повітряним потоком. Внаслідок різниці щільності теплого забрудненого і навколишнього повітря, забруднене повітряний потік починає рухатися вгору.

Контроль над виділяється запахом - це окрема область дослідження процесу вентиляції приміщення кухні. Причиною складності цього контролю є зниження чутливості нюху через деякий час після появи людини в приміщенні з запахом і суб'єктивність в оцінці запахів.

Сприйняття запаху залежить від концентрації певних частинок в повітрі. Зазвичай використовується два методи для її зменшення - локальна витяжка і подача чистого повітря в приміщення. Незважаючи на те, що зазвичай обидві системи застосовуються спільно, визначальною в цьому є перша система, т. Е. Локальна витяжка.

Для «перехоплення» повітряних потоків, що виходять від поверхні, на якій готується їжа, і для подачі їх в мережу повітропроводів використовуються витяжні парасолі. З цієї точки зору парасолі можна назвати локальними витяжними пристроями. Загально обмінна вентиляція повинна підтримувати розрідження в кухні в порівнянні з іншими приміщеннями будівлі і забезпечувати прийнятні умови для працюючого в ній персоналу. Система витяжки парасолькою і система загальнообмінної вентиляції є різними, але в той же час взаємодоповнюючими системами.


Витяжні парасолі

Принцип роботи парасольок локальної витяжки заснований на обліку природного тиску, що змушує гарячий забруднене повітря підніматися вгору, і на створенні додаткового розрідження для потрапляння цього повітря в воздуховод. Забруднене повітря, що збирається в парасольку, проходить через фільтри, різні в залежності від ступеня забрудненості і змісту масла, і подається в мережу повітропроводів. Витяжні парасолі розрізняються за формою і призначенням.


У США є досить великий досвід проектування систем вентиляції кухонь промислового призначення. Стандартом Американського товариства інженерів з опалення, охолодження та кондиціювання повітря (ASHRAE) витяжні парасолі поділяються на два класи. До першого класу відносяться парасолі, що встановлюються для локалізації гарячих повітряних потоків з частками масла. Тому ці парасолі мають масляні фільтри і встановлюються безпосередньо над поверхнею приготування їжі. Витяжні парасолі другого класу встановлюються над плитами для видалення щодо чистого нагрітого повітря, що не містить частинок масла. Важливим моментом в класифікації є те, що при використанні парасольок першого класу обов'язкова наявність протипожежної системи, а другий клас установки цієї системи не передбачає.

За своїм розташуванням і структурними характеристиками парасолі поділяють на два типи: поличного і навісного.

  • Парасолі поличного типу кріпляться до стіни на близькій відстані від поверхні, на якій готується їжа. Парасолі даного типу недоцільно використовувати в місцях з високим вмістом часток масла в гарячому повітрі, їх рекомендується встановлювати в невисоких приміщеннях кухонь.
  • Парасолі навісного типу встановлюються над поверхнями приготування їжі в формі укриттів, збирають забруднене повітря. Парасолі даного типу переважно використовувати для витяжки повітря з високим вмістом пари масел і забруднюючих частинок. Парасолі навісного типу поділяються на три підгрупи: настінні, поодинокі острівкові і парні острівкові. Парасолі настінного типу в основному мають меншу витрату витяжного повітря в місцях, де є стіна поруч з поверхнею для приготування їжі. Парасолі островкового типу краще використовувати в приміщеннях з малою площею і встановлювати їх над поверхнею приготування їжі, розташованому посеред приміщення.

Вентиляція Кухні Ресторану

Мал. 1. Типи витяжних парасольок згідно класифікації стандарту Американського товариства інженерів з опалення, охолодження та кондиціювання повітря (ASHRAE)


Розміри витяжних парасольок

Для підвищення ефективності видалення забрудненого гарячого повітря від поверхонь приготування їжі необхідно здійснювати правильний підбір розмірів парасольок і їх правильну установку. Як правило, розміри парасольки повинні бути більше розміру поверхні приготування їжі, приблизно на 15 см, у зв'язку з тим, що піднімається від поверхні приготування їжі потік повітря розширюється. У деяких випадках парасолі поличного типу можуть бути менше поверхні приготування їжі, причому різниця справжньої стороні не повинна перевищувати 25 см.

Важливим фактором є висота установки витяжних парасольок. Парасолі поличного типу в основному розміщуються на висоті 45-60 см. При меншій висоті розміщення парасольки є ймовірність прилипання до фільтру частинок масла з температурою понад 100 ° С. При більшій висоті втрачається ефективність всмоктування повітря, що видаляється.

Середня висота установки парасольок навісного типу дорівнює приблизно 100-120 см. Для підвищення ефективності парасольок даного типу іноді використовуються крайові завіси, завдяки яким зменшується «підсмоктування» повітря з боків і збільшується швидкість потоку повітря.


Масляні фільтри витяжних парасольок

Масляні фільтри, що встановлюються в витяжних парасольках, які видаляють повітря з вмістом частинок масла, використовуються для перешкоди проникненню цих частинок в мережу повітропроводів і для очищення витяжного повітря. Робота масляних фільтрів заснована на принципі відсіювання частинок масла відцентровою силою, яка створюється спеціальними пластинами. Ефективність очищення залежить від конструкції обладнання приготування їжі, над яким встановлюється витяжний парасоль, а також від швидкості повітряного потоку, температури повітря і конструкції фільтра.

У кожному з парасольок в залежності від конструкції розташовані два або кілька комплектів пластин, виготовлених зі сталі, нержавіючої сталі або алюмінію. Пластини можуть бути постійно закріпленого або знімного типу. Знімні пластини очищаються легко - в посудомийній машині або під струменем води з-під крана. Для промивки постійно закріплених пластин використовуються встановлені в парасольках наконечники системи промивки, в яких знаходиться миючий засіб. Як правило, в фільтрах з постійно закріпленими пластинами в кінці кожного робочого дня спрацьовує система автоматичного очищення: фільтри промиваються при температурі 60-80 ° С і тиску 2-5 бар. Автоматична система очищення може бути об'єднана з системою протипожежного захисту.

Для забезпечення ефективного утримання частинок масла олійними фільтрами швидкість проходу повітря через фільтр повинна підтримуватися в діапазоні 0,8-1,5 м / с. Масляні фільтри розташовуються під кутом 45-60 ° -в такому положенні усувається можливість попадання зібраних частинок назад на поверхню приготування їжі. Температура поверхні масляних фільтрів не повинна перевищувати 100 ° С. При більшій температурі осідають на фільтрі частинки масла частково випаровуються і проникають в повітропровід, а решта - осідають на пластинах і утворюють на них шкірку.


Витрата витяжного повітря

При проектуванні системи вентиляції кухонь основним показником є ​​витрата повітря через витяжний парасоль.

Парасолька з малою витратою повітря може бути нефункціональним, в результаті чого забруднене повітря буде поширюватися по приміщенню. При підвищеному витраті повітря відбувається непотрібна витрата енергії.

Важливим є визначення оптимальної витрати повітря для кожного конкретного випадку. Витрата повітря визначається в залежності від типу обладнання для приготування їжі, типу парасольки, висоти його установки, наявності крайових завіс, типу їжі, що готується, а також від потоків повітря, присутніх в приміщенні.

Згідно з методом, рекомендованим стандартами ASHRAE для визначення витрати повітря через витяжний парасоль, спочатку вибирається тип обладнання, розташованого під витяжною парасолькою, після чого визначається питома витрата витяжного повітря по довжині парасольки. Для цього використовуються дані, наведені в табл. 1 і 2.

Німецькі стандарти DIN підходять до цього питання, спираючись на розрахунок витрати повітря, що видаляється з кухні. Поданим методу, перш за все, визначається потік явного тепла в приміщенні в залежності від типу обладнання для приготування їжі та способу його використання. Далі йде розрахунок виділяється пара і приплив прихованого тепла. Як розрахунковий приймається більший з двох витрат витяжного повітря.

Таблиця 1 - Класифікація за типом обладнання

Клас навантаження

Вид палива

Устаткування

Невелика навантаження, 200°С Електрика або газ плитиКаструлі для приготування їжі на паруКип'ятильники з відсікамиРастопітелі сиру
Середнє навантаження, 200°С Електрика або газ Електричний закритий грильзакриті решіткиКаструлі для варіння макаронівконвеєрні плитирожна
Велике навантаження, 315 °С газ, електрика або жаровня відкриті решітки
Дуже велике навантаження, 370 °С Вугілля, дрова Плити з відкритим вогнем

Таблиця 2 - Витрата повітря, що видаляється в залежності від навантажень і типу витяжного накриття

Тип

Мінімальна витрата повітря на одиницю довжини витяжного накриття,

л/с

Мале навантаження

Середнє навантаження

Велике навантаження

Дуже велике навантаження

стельовий настінний 310 465 620 850
одиночний острівцевий 620 775 930 1085
Подвійний острівцевий (кожен окремо) 390 465 620 850

Повітроводи у системах вентиляції кухні

Повітроводи в системах з витяжними парасольками мають деякі відмінності від повітропроводів, використовуваних в інших системах вентиляції. Ці відмінності викликані необхідністю підтримки мінімального ризику виникнення пожежі, що викликається наявністю частинок масла в повітряному потоці в умовах високої температури. Першим, що відрізняє такий повітропровід, є більш товсті металеві листи, що застосовуються для його виготовлення, і герметичні з'єднання повітропроводів на зварюванні.

Горизонтальні ділянки, що знаходяться в системі воздуховода між витяжними парасольками і стволом шахти, повинні бути максимально короткими, т. К. Саме на цих ділянках виникає підвищена небезпека виникнення пожежі через скупчуються в них частинок масла. Для запобігання скупченню частинок масла і падіння тиску, згідно зі стандартами DIN, наприклад, дозволяється не більше чотирьох відводів на воздуховоде після виходу з витяжного накриття кухні.

Необхідно звертати увагу на те, щоб під час виготовлення і установки воздуховода в нижній його частині були передбачені ділянки для очищення скупчуються забруднюючих речовин.

До недавнього часу в витяжних повітроводах від парасольок приймалася швидкість повітря, що дорівнює 10 м / с. У стандарті Національної асоціації США з гідравлічних приводів (NFPA 96) зазначено, що якщо швидкість витяжного повітря падає нижче 7,5 м / с, то витрата повітря стає недостатнім для видалення всіх забруднюючих речовин, що утворюються в процесі приготування їжі, і призводить до їх накопичення в повітроводі. Швидкість повітря більше 13 м / с викликає проблеми підвищення звуку і вібрації в повітроводі.

Однак в результаті недавніх досліджень виявилася можлива хибність даних критеріїв. Згідно з останніми дослідженнями, якщо мережа воздуховодов є герметичною і якщо температура потоку забрудненого повітря буде зберігатися постійною, то скупчення забруднюючих речовин навіть при низькій швидкості повітря не збільшується. В цьому випадку критично важливим є хороша герметизація повітроводів від витяжного накриття. Тому в стандартах Національної асоціації США з гідравлічних приводів (NFPA 96) мінімальна межа швидкості повітря був знижений до 2,5 м / с.

У воздуховоде від витяжного накриття не повинно бути будь-яких перешкод типу заслінок та інших подібних пристроїв, тому що вони будуть сприяти накопиченню забруднюючих речовин в повітроводах.

Для аеродинамічній ув'язки повітропроводів без заслінок від витяжних парасольок, кількість яких може бути більш одного, повинні бути вжиті відповідні заходи, зокрема, можливе регулювання опором масляних фільтрів. Однак, коли зв'язуються два парасольки, один з яких збирає частинки масла, а інший збирає пар, для балансування системи прийнятно варіювати швидкості в різних ділянках системи. Крім цього, деякі виробники парасольок в якості додаткової послуги пропонують балансування свого обладнання.

Ідеальною системою з витяжними парасольками є система, в якій швидкість повітря в повітроводах невисока, втрата тиску незначна, втрата тиску в самих парасольках більше, ніж в системі повітроводів, парасолі однієї системи однотипні.


Вентилятори

Витяжні вентилятори повинні встановлюватися перед місцем викиду повітря в атмосферу, таким чином, вони створюють негативний тиск в мережі повітроводів.

З цією метою, як це широко поширене в Північній Америці, використовуються витяжні вентилятори з викидом вгору. Серед великого числа типів вентиляторів віддається перевага відцентровим і діаметральним вентиляторів.


Компенсація видаляється

Необхідна компенсація великої витрати повітря, що видаляється з кухні через витяжні парасолі. Те, яким чином буде компенсовано віддалений через парасольку повітря, є важливим фактором для ефективної роботи системи вентиляції. Прийняття рішень з даного питання повинне вестися з урахуванням наступних рекомендацій:

  1. У кухнях необхідно підтримувати негативний тиск в порівнянні з суміжними приміщеннями. Тому для компенсації повітря, що видаляється з кухні через витяжні парасолі і системою загальнообмінної витяжної вентиляції, повинно використовуватися перетікання повітря з інших приміщень.
  2. При проектуванні системи вентиляції з великою витратою повітря відбувається збільшення споживання енергії.
  3. У разі використання некондіціонірованного повітря для припливу в кухню умови внутрішнього середовища стають поганими.
  4. Крім достатньої кількості повітря для ефективної компенсації важливий спосіб розподілу повітря в приміщенні.
  5. У приміщенні кухні весь час має зберігатися негативне тиск, при цьому треба звертати увагу на те, щоб витрати енергії на роботу вентиляторів залишалися мінімальними. Витрата повітря через витяжний парасоль, особливо в невеликих кухнях і приміщеннях фаст-фуду, може компенсуватися повітрям, одержуваних через отвори в стінах і дверні прорізи з суміжних приміщень. Прикладом цього можуть служити приміщення невеликих ресторанів і зони громадського харчування (фудкорти) торгових центрів.

Вентиляція Кухні Ресторану

Мал. 2. Компенсація витяжки з кухні за допомогою подачі припливного повітря

Великі витрати перетікає повітря з суміжних приміщень в кухню можливо забезпечити за допомогою вентиляторів (подібні системи зустрічаються в основному у великих кафе і ресторанах).

Стандарт DIN VDI 2052 поділяє кухні на групи в залежності від структурних типів і кількості сервіруемих порцій. У кухнях, де здійснюється сенсорний контроль температури, для компенсації повітря, що видаляється через парасольку, може бути використана система загальнообмінної вентиляції. Однак через те, що при компенсації системою загальнообмінної вентиляції видаляється парасолями повітря необхідна подача великих обсягів повітря, то інженерні рішення системи вентиляції виявляються неекономічними. Для вирішення цього завдання розроблені системи припливу, які засновані на компенсації здебільшого видаляється через парасольку повітря за допомогою подачі в найближчу до парасоля точку полукондіцірнірованного повітря. Оскільки треба було б поділ повітря, що подається від загальнообмінної системи кондиціонування, принцип полукондіціонірованія здійснюється шляхом використання спеціальних автономних пристроїв.


Припливні системи вентіляції

Припливні установки - це, як правило, компактні, легко монтуються агрегати з високою швидкістю потоку повітря. Найчастіше, щоб значно не збільшувати енерговитрати, припливне повітря не охолоджується влітку, але нагрівається взимку. Для нагріву використовуються водяні калорифери, приєднані до загальної системи теплопостачання. У тих випадках, коли вважається невигідним або неможливим приєднання до системи теплопостачання, використовуються газові калорифери. Припливні установки можуть встановлюватися в технічному приміщенні або на горищі будівлі.

Вентиляція Кухні Ресторану - Пипливні системи

Мал. 3. Компенсація витяжки за допомогою припливної установки на кухні

В останні роки для створення комфортних умов крім парогенераторів використовується пряме впорскування води перед парасолькою, т. Е. Освіження і зволоження повітря. Завдяки таким установкам можливий нагрів припливного повітря взимку і його адіабатичне охолодження в літній час.

Припливне повітря може подаватися різними способами. Найпростішим з них є подача повітря з отворів в нижній частині парасольки. Альтернативою є подача повітря через спеціальну деталь, що входить в конструкцію парасольки: в даному випадку припливне повітря може подаватися зверху, зсередини парасольки і поруч з його обшивкою. Проведені дослідження показують велику ефективність подачі припливного повітря знизу парасольки.

У німецьких стандартах DIN йдеться про те, що рух повітря від парасольки може викликати дискомфорт у персоналу кухні. При досягненні припливним повітрям робочого фронту його швидкість не повинна перевищувати 0,25 м / с. Важливим моментом при цьому є покриття більшої частини видаляється парасолькою повітря (від 50 до 75%) локальним припливом з некондіціонірованним повітрям без впливу його на внутрішні умови приміщення.

Завданням решти 50 або 25% припливного повітря є нейтралізація надходять з навколишнього середовища потоків теплого повітря, що не дозволяє їм поширюватися всередині приміщення. З цієї точки зору може бути ризикованим використання пристроїв для локального припливу повітря над обладнанням приготування їжі, особливо, якщо є велика виділення диму.

Вентиляція Кухні Ресторану

Мал. 4. Компенсація витяжки за допомогою припливної установки і перетікання повітря з суміжного з кухнею приміщення


Балансування у системах вентиляції

Балансування можна розуміти як організацію руху повітря в необхідному напрямку в будівлі і як аеродинамічну ув'язку в механічній системі вентиляції.

Перед проектувальником системи вентиляції, наприклад, ресторану, може стояти завдання, щоб виділяється забруднене гаряче повітря, що не поширюючись в інші частини будівлі, викидався назовні, при цьому в приміщенні кухні ресторану має зберігатися негативне тиск.

Для того, щоб забезпечувати рух потоку повітря від залів ресторану в сторону кухні, тиск в залах повинно бути завжди позитивним. У приміщенні кухні зберігається негативний тиск за рахунок загальнообмінної витяжки та локальної витяжки з-під парасольки. Однак в таких місцях, як, наприклад, зони громадського харчування (фудкорти) торгових комплексів або готелів, де великі відкриті простори, ситуація є іншою. Через постійне повітрообміну тут важливо брати до уваги не тільки систему вентиляції фудкорту, а й інші системи вентиляції, що працюють в будівлі.

Для успіху балансування важлива спільна робота фахівців при створенні архітектурного проекту будівлі та проектуванні інженерних систем.
  • Наприклад, в торгових комплексах з атріумом зону громадського харчування (фудкорт) необхідно поміщати на верхніх поверхах будівлі по причині того, що гаряче повітря піднімається вгору, і, незалежно від проекту будівлі з атріумом, із зони громадського харчування, що не відокремленою від решти комплексу, буде виділятися повітря з запахом і забруднюючими речовинами.
  • Іншими прикладами контролю над запахом, а також управління потоками повітря між приміщеннями є спеціальні отвори в дверях, що відокремлюють кухні від сусідніх приміщень, добре ізольований підвісну стелю.
  • Одним з найважливіших факторів при проектуванні системи вентиляції є можливість розміщення кухні поруч з вертикальною шахтою, т. К., Як уже говорилося, для ефективної роботи системи з витяжним зонтом і для мінімізації ризику виникнення пожежі горизонтальна частина витяжного воздуховода від парасольки повинна бути короткою.

Вентиляція Кухні Ресторану

Мал. 5. Способи локальної подачі припливного повітря


Налагодження систем вентиляції

Налагодження системи повітропроводів в приміщенні кухонь рекомендується починати від витяжних парасольок. Для визначення швидкості потоку в витяжному парасолі було б корисним мати дані результатів вимірів обладнання виробника, т. К. Заміри, вироблені на об'єкті, можуть містити до 25% похибки. Після визначення необхідної швидкості витяжки повітря парасолькою проводиться балансування системи локального припливу з вентиляційними установками кухні і сусідніх приміщень. Налагодження витрат повітря системи вентиляції ведеться з урахуванням необхідної норми вентиляційного повітря шляхом вимірів витрат повітря. Головним при цьому є впровадження в автоматичну систему управління даних, необхідних для регулювання швидкості потоку повітря: швидкість обертання вентилятора і положення заслінок в різних режимах роботи (при включеному або вимкненому стані витяжного накриття).


Витрати енергії

Системи вентиляції кухонь вимагають досить багато енергії для місцевої витяжки, загальнообмінної вентиляції і компенсації витяжного повітря. Нижче наводяться заходи щодо зниження енергоспоживання:

  • Проектування парасольок, відповідних використовуваному на кухні обладнанню для приготування їжі, на певній висоті над поверхнею приготування їжі, що призведе до зменшення витрат витяжного повітря і економії енергії.
  • Витяжні повітроводи повинні бути якомога більш короткими і не повинні працювати на високій швидкості. Таким чином буде знижена необхідна потужність вентиляторів через зменшення втрати тиску.
  • Може бути дещо зменшений рівень комфорту внутрішнього середовища приміщення кухні (наприклад, оскільки в м Анкарі (Туреччина) повітря сухе, влітку температуру повітря можна тримати на позначці 30 ° С замість 28 ° С; те ж саме можна сказати про зиму - замість 18 ° З можна підтримувати 16 ° С).
  • Можливе використання автономних установок для точкового нагрівання / охолодження.
  • Якщо є така можливість застосовувати для компенсації витяжного повітря перетікання повітря з суміжного з кухнею приміщення. Це буде особливо корисним в мережі повітроводів, де є автоматична система управління.
  • Вентиляційна установка для кухні повинна бути оснащена економайзером для використання «безкоштовного охолодження». Це в основному може бути корисним для кліматичних зон, де повітря є холодним і сухим.
  • У холодному кліматі тепло витяжного повітря від парасольки може бути використано для нагріву припливного повітря. Однак при цьому потрібно вживати заходів щодо своєчасної очистки фільтрів і обслуговування теплообмінника для запобігання засмічення його частками масла з витяжного повітря.
  • За допомогою напрямних заслінок навколо кухонного обладнання, а також шляхом забезпечення правильного, з технологічної точки зору, розташування поверхонь приготування їжі можна скоротити кількість парасольок і витрата витяжного повітря.
  • У кухні необхідно обов'язково встановлювати автоматичну систему, що відключає парасолі в той час, коли їжа не готується. У будь-яких умовах потрібно зберігати негативний тиск в кухні
  • .

Вентиляція Кухні Ресторану

Мал. 6. Деталь установки витяжного вентилятора від витяжного накриття стельового типу


Протипожежні заходи

Витяжні парасолі, в порівнянні з іншим обладнанням систем вентиляції, більш пожежонебезпечні зза утримання в витяжному повітрі горючих частинок. Тому слід особливу увагу приділяти протипожежної безпеки.

Є кілька варіантів протипожежних систем для приміщень кухні. Один з них - установка в парасольці спринклерної системи, спринклери якої повинні бути термостійкими і вибухобезпечними.

Під час використання системи водяних спринклерів над поверхнею приготування їжі необхідно, щоб наконечники спринклерів мали здатність створення тонкої туманною оболонки. Ця туманна оболонка, розігріваючи вогнем, випаровується і, огортаючи вогнище пожежі, запобігає потраплянню в нього кисню.

Для запобігання загорянь в витяжних парасольках можливе використання пакетів сухого або вологого хімічного гасіння (через відсутність необхідних стандартів хімічна система сухого пожежогасіння не має сьогодні широкого поширення). Принципом роботи цих двох хімічних систем є вступ в реакцію препарату з палаючим продуктом і тим самим створення бар'єру для горіння.

Хімічні системи можуть бути виготовлені як для захисту парасольки, так і для захисту всієї системи разом з повітроводами. Типові протипожежні хімічні системи складаються з балонів, пожарної сигналізації, всприсківают форсунок і сполучних труб з механічним управлінням. Таким чином, створюються умови автономної роботи протипожежної системи незалежно від електрики.

Під час пожежі в парасольці важливим є автоматичне перекриття руху газу в сторону обладнання приготування їжі. У той же час перекривається припливна система з метою припинення подачі кисню до місця загоряння.

На початковому етапі пожежі дуже корисним є видалення диму через витяжний парасоль продовжують працювати витяжним вентилятором. Однак при наявності повітряної заслінки в місці приєднання витяжного накриття вона перекладається в закрите положення, що в свою чергу заважає роботі вентилятора. При застосуванні пожежної заслінки для відключення парасольки, вона поміщається в місці з'єднання парасольки, а не в повітроводі, причиною цього є ризик: заслінка може засмітитися частками масла і стати джерелом пожежі. Якщо в місцях проходження воздуховода від витяжного накриття через перегородку не встановлено вогнезатримуючий клапан, необхідно щоб цей повітропровід був покритий протипожежної ізоляцією. У якості одного із заходів з протипожежної безпеки кухонь є розташування горючих і вибухонебезпечних матеріалів якнайдалі від витяжних повітропроводів і парасольок. Крім того, повинна бути можливість для центрального перекриття подачі газу і приведення системи пожежогасіння в активний стан.


Висновки

Проблема вентиляції приміщень кухонь промислового призначення є дуже важливою з точки зору гігієни, комфорту і протипожежної безпеки, однак, незважаючи на це, цим питанням часто нехтують при проектуванні. Для отримання ефективно працюючої системи вентиляції приміщення кухні необхідна тісна координація роботи архітектора, інженера по системам вентиляції, технолога кухні і замовника - на кожному етапі проектування.

  • Додав :
  • 2020-08-21
  • Категорія: Вентиляція
  • Коментарі: 0

Замовте розрахунок

або задайте питання по вашому об'єкту досвідченим фахівцям прямо зараз